Avregleringen av apoteksmonopolet

NATURL~1Replik till Matz Keijsers (S) insändare ”Det är en medveten borgerlig strategi” i Ena-Håbo Tidningen 3 augusti-9 augusti

Ni kan läsa Matz Keijsers artikel från hans blogg här.

Apoteksmonopolet innebar att vi hade Europas sämsta tillgänglighet till läkemedel. Det viktigaste syftet med omregleringen av den svenska apoteksmarknaden var att öka tillgängligheten till läkemedel för alla i vårt land. Matz Keijser, varför är du emot att en kvinna ska kunna köpa smärtlindrande tabletter för en kramaktig mensvärk klockan åtta en tisdagskväll? I stället för att anpassa verkligheten efter människors behov och önskan, drömmer du dig tillbaka till en tid då du kunde monopolsällskapa med diktaturerna Nordkorea och Kuba.
För att nämna några saker som blivit positiva effekter av omregleringen, 350 fler apotek, bättre öppettider som motsvarar ytterligare ca 330 fler apotek. Nya tjänster som underlättar för kunderna i deras läkemedelsanvändning, personalen har fler arbetsgivare att välja mellan, löneutvecklingen har varit mycket god. Många nya arbetstillfällen har skapats och konkurrensen har inte bara lett till bättre tillgänglighet utan också bättre service och kvalité.
Matz Keijser har svårt att formulera egna argument och väljer i stället att citera Jan Guillou, vilket kanske inte är så häpnadsväckande, men det är tråkigt att det blivit socialdemokraternas tradition att vårdslöst vifta med uttryck som ska tvångskategorisera oss människor i fack, i tron om att det ska ge politiska poäng. Gör inte avregleringen av apoteksmonopolet till en klassfråga. För det är det inte. Matz, som du redan vet så är riskkapitalbolag en del av en fri marknad, också en nödvändighet för tillväxt enligt din egna partiledare.

Slutligen, för regeringen är det mycket viktigt att möjliggöra fortsatt drift av apotek i hela landet, även i glesbygdsområden. Därför satsar regeringen 20 miljoner kronor per år för att säkerställa dess ekonomi. Från och med 2014 beräknas anslaget tillföras 20 miljoner kronor per år för ändamålet. Den nya apoteksbranschen som i dag växer fram har möjliggjort en utveckling av apoteken. Apoteken utgör idag en allt viktigare del av vårdkedjan och den utveckling vi idag ser är avgörande för ökad service, tillgänglighet och kvalitet i hela landet.

En sista kommentar. Matz: Att kalla vissa människor för ”lilla människan” är inte speciellt smakfullt. Min politiska utgångspunkt är att alla människor är lika mycket värda. Argument som tvångskatogoriserar människor i stolek på värde är väldigt sorligt.

2 kommentarer

  1. […] 3 augusti angående avregleringen av apoteksmonopolet. Vilhelmssons svar finns att läsa på Jessika Vilhelmssons egen blogg eller på EHT:s hemsida sidan […]

  2. […] Idag fick jag en så kallad ping om att någon länkat till min blogg och det var just Jessika som på sin egen blogg lagt upp sin insändartext. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: